Du har kanske undrat vad sjutton är det här med ervik.nu förutom att det är vårt domännamn, eller hur? Om SE står ju för Sverige, så vad i hundan är då NU!

Därför ska jag här berätta lite om mina efterforskningar. NU är den internationella "landsbeteckningen" för ön Niue som ligger cirka 400 km rakt öster om Tonga, eller 1200 km rakt öster om Fiji i Stilla Oceanen. Tydligen har man ansett sig inte behöva ha kontrollen över domännamn på internet själva utan helt enkelt skänkt bort eller sålt rättigheterna till att utdela domännamn med NU på slutet till ett företag som heter Netcorps. Du kan själv leta bland NU-namn på www.nunames.nu . Ön har ett visst självstyre men tillhör Nya Zealand och har cirka 2000 invånare. Till ytan är den 263 km2. Niue siktades av James Cook år 1774 som döpte ön till Savage Island, antagligen pga av invånarnas gästvänlighet, eller brist på sådan. Största byn på ön heter Alofi. Man exporterar Copra (torkat kokosnötsmjöl, basen till kokosnötsolja), vävnadsverk, honung och frukt. Man har även hittat uran här men turismen är troligen öns störst inkomstkälla. I övrigt är Niue helt beroende av ekonomiskt och övrigt stöd av Nya Zealand och FN. Ett nytillkommet ekonomiskt uppsving kanske försäljningen av alla NU-domäner på internet utgör, vad vet jag!. Som en del av Nya Zealand har man dess valuta, politiska styre, skolsystem, etc. Man kör på vänster sida av vägen. I Alofi lär det ska finnas en nio håls golfbana! Annars är cricket och rugby de mest populära sporterna. Niueanerna hälsar på varandra på engelska eller på Niueanska med "Fakaalofa atu!" (“Älskvärt att få vara med dig!”) eller det mer informella Mafola? (“OK?”. Familjer på Niue lever ofta tillsammans inte bara barn med föräldrar utan även med andra släktingar som fastrar och mostrar, mor- och farföräldrar. Man kan komma till Niue med båt, men det lär ska finna flyg från Auckland varje vecka med Royal Tongan Airlines. Jag skall kolla mer så småningom. Men kolla gärna Niue's egen adress här: Niue eller Niue
Här intill ser ni bilden på Miss Niue 1999, Nicola Funaki. Hon bor i byn Tamakautoga, om ni vill hälsa på henne. Ska ni bjuda henne på mat, så är rå fisk hennes favorit. Hon gillar filmer med Ben Affleck, bara så ni vet. Telefonnummer har jag inte lyckats få reda på än.

Uppgifter och kartor tacksamt hämtade ur Microsoft Encarta 2000.

© 1988-1999 Microsoft and/or its suppliers. All rights reserved.

Klicka här för att komma till Niue's egen Wäbbsajjt!

Klicka på bilden så ser du bättre!!!!

En skolkklass i Alofi, öns största by.

Miss Niue 1999, Nicola Funaki

   

. Tillbaka